Jízda na koni a strach

Jízda na koni a strach

Již jsem tady napsala o strachu mnohé … Tak dnes další verze 🙂

J Í Z D A    N A    K O N I

Před mnoha lety jsem měla možnost zúčastnit se, v Yosemitském národním parku, projížďky na koni. Trvala asi čtyři hodiny. Jelo nás možná 10 nebo 15 za sebou. Už si to přesně nepamatuji a ani to není důležité. Každopádně to byl obrovský zážitek, ze kterého vzešlo jiné uvědomění. Když jsem si to vybírala, nedošlo mi, že nás nikdo nepovede, že budeme muset ovládat svého koně každý sám. Po té, co jsem dosedla na hřbet, dala nohy do třmenů, dostala do rukou otěže, poslechla si instruktáž, a měla se rozjet, měla jsem pocit, že ten obrovský strach snad nemůže nic jiného překonat. Jeli ale všichni, překonala jsem svoji touhu po hysterii a panice a následovala počiny ostatních. Ten pocit ztuhlosti, ta křeč, kostrbatost trvaly asi prvních 20 min. Terén byl nerovný, trasa nahoru a dolů. Hlína střídala skalní povrch a já si opravdu nedokázala představit, jak tohle přežiji bez újmy, jak to vydržím do konce, natož jak bych si to mohla užít. Nevím, kdy se to rozpustilo. Ale najednou byl ten pohyb strašně přirozený a těla se sladila. Strach vystřídala euforie.

Přála jsem si to zažít znova. A mé přání se splnilo, když jsem od kamarádky k narozeninám dostala právě poukaz na projížďku na koni. Když jsem dorazila na smluvené místo, měla jsem drobné obavy. Že se budu zase tolik bát, jsem netušila 🙂 Rozhodla jsem se tím strachem nenechat se zastavit a překonat ho. Obdivovala jsem to zvíře, které ze mě cítilo tu nervozitu, to lehké klepání se a strach. Bylo to znovu nové. Byla jsem nesvá, bylo to pro mě neobvyklé. A brzy to přešlo. A pak to bylo znovu krásné. Strach doprovázelo odhodlání, odvaha a vzrušení z nového.

Za ten zážitek moc děkuji.

__________

A co z toho vyplývá?👉 Strach je jako každá jiná emoce. 👉Záleží jen na tobě, jak se k němu rozhodneš přistupovat. Není žádný univerzální návod, jak s ním naložit.

👉Někdo ho v životě používá jako své hranice a říká, tudy jít nemám.

👉Jiný se jím nenechá zastavit a naopak vyhledává situace strachu ke svému překonávání se. Vyplavený adrenalin pak často nahrazuje jakékoliv jiné prožívání. Lidé často žijí jen v rozumové sféře a v momentech strachu jsou plně teď a tady.

👇👇👇

Každopádně je potřeba, pokud se chceš strachu v některých situacích zbavit, nahradit ho jinou emocí. Opakovaně, aby si mozek vytvořil nový návyk. V podstatě je to jednoduché. Buď se ubojíš, a nebo si zvolíš, že si to užiješ, ikdyž si to ze začátku třeba ani nedokážeš představit. Jednak, že ten strach vůbec zmizí a také to, že by se tam objevila jiná emoce, jak by vypadala a jaké jiné by to mohlo být.

👇👇👇

🎯Jaký jiný prožitek, nežli strach, si můžeš vybrat?

🎯Co jiného můžeš zažít?

🎯Co se skrývá za těmi dveřmi, na kterých visí zámek v podobě strachu?

🎯Co když je můžeš odemknout, aniž by se ti něco stalo?

🎯Říká se, že největší nepřítel se ukrývá v nás. Nemá jméno strach?

__________

Friedrich Nietzsche řekl: „Strach lže a ty mu věříš.“

Opravdu jsme se historicky naučili naslouchat modelu strachu. Je to moment, kdy často neodkryješ ten největší potenciál v tobě, kdy neprožiješ život tak, jak by si mohl, protože tě jeho nejrůznější verze zastaví.

A pak další moudrý člověk, Gilbert Cesbron, řekl: „To, co lidé nazývají štěstím, je okamžik, kdy přestanou mít strach.“

🎯Tak co si vybereš ty?

__________

🎯Napadlo tě někdy, kde vzniká strach?

👇👇👇

Strach vzniká z pudu sebezáchovy, z rozumových odůvodněních či nepříjemných zkušeností, které zažil někdo před tebou, a o kterých jsi slyšel nebo které jsi viděl. Často je to ale také věc naprosto nelogická. Zároveň je to úžasný manipulativní prostředek k ovládání lidí. Doporučuji ti tedy tuto tvoji část v tobě otevřít a naučit se jí čelit a pracovat s ní. Posiluješ tím pocit, že v životě zvládneš vše. Že máš moc nad svým životem. Že se strachem nenecháš zastavovat ani ovládat. Otevírá to v tobě obrovskou vnitřní sílu, posiluje sebedůvěru a důvěru v život obecně. Žiješ více naplno.

🎯Strach je vždy mnohem nepříjemnější než on obávaný předmět strachu.

Ráda ti pomohu tvé strachy překonat. Přihlas se na sezení či Access Bars kurz.

__________

A tady přikládám referenci mé klientky, která obsahuje motto: „Máš strach, jdi za Péťou.“

Moje odhodlání Tě kontaktovat nastartoval pocit změny, kterou jsme potřebovala, ale vlastně jsme nevěděla jak a společně jsme pojmenovaly emoci strachu, která mi tak dlouho vyhovovala a ukázala jsi mi cestu, jak dál a rozhodla jsem se vystoupit ze své komfortní zóny a plnit si své sny, objevily jsme spolu nové cíle a už vím, že každý můj cíl má i start !
Návštěva u Péti pro mne byla velkým přínosem nové pozitivní energie, která mi otevřela další cesty a díky své empatii a nadšení ve mne vybudovala pocit důvěry, že to půjde, stačí jen se na to jinak dívat. Motto dne : Máš strach, jdi za Péťou !
Měj se moc hezky a ještě jednou děkuju! Petra Nálevková

__________

Těším se na viděnou 🙂 Petra